Albastru clasic | Culoarea anului 2020

După ce ne-am bucurat de Living Coral în 2019, Ultra Violet în 2018 și Greenary în 2017, iată că anul acesta avem parte de o culoare ceva mai clasică. Conform specialiștilor Pantone culoarea anului 2020 este albastrul clasic. Este chiar o premieră dacă ar fi să ne uităm la cei 20 de ani în care Pantone a ales câte o culoare care să reprezinte ideile și creativitatea tuturor celor din industrie.

Pentru aceia dintre voi care au citit aceste rânduri, dar n-au înțeles mare lucru, vin cu câteva lămuriri. În primul rând, Pantone este un sistem standard de reproducere a culorilor, iar Institutul Pantone este cel care se asigură de orice nuanță de culoare, indiferent de locul de unde este cumpărată cerneala sau de firma producătoare. Pentru a fi mai simplu, fiecare culoare în parte primește un cod și este mai apoi integrată într-un sistem standardizat numit PANTONE ® Matching System (PMS), iar apoi sunt produse cataloage puse la dispoziția tuturor celor interesați. De asemenea, există și ghiduri de culoare Pantone, în care sunt prezentate absolut toate culorile care se produc, standardizate și grupate. Acest ghid mai poartă și denumirea de Pantonar și este un mare ajutor pentru designeri, pentru producătorii de materiale textile, plastice și pentru toți cei care lucrează în domeniu. Ghidul conține peste 1.700 de nuanțe opace, dar și transparente.

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când Pantone stabilește care este culoarea anului, pornind de la analize în domenii precum design, modă, film, artă, gastronomie și așa mai departe. De asemenea, în alegerea culorii se ține cont și de materiale, de texturi, de trenduri în sport, turism și nu în ultimul rând tehnologie. Practic, nu vorbim de o simplă alegere dictată de sentimente subiective, ci de o întreagă analiză obiectivă asupra înclinațiilor artistice, cât și pe cele sociale ale umanităţii în acel sezon.

Nu știm dacă este o coincidență sau nu, dar prima culoarea aleasă de Pantone în urmă cu 20 de ani a fost Cerulean, tot o nuanță de albastru. Cele două culori se aseamănă foarte mult însă chiar și așa sunt cumva la poli opuși pe paletar. Cerulean este o nuanță care variază între azur și albastru închis, dar cu tente mai apropiate de azur, în timp ce albastru clasic are tente mai spre albastru închis (Dark Sky blue).

Albastrul clasic este inspirat de culorile oceanice, valurile, cerul limpede și în general de natură. De fapt, dacă privim în retrospectivă asupra alegerilor din ultimii ani, vedem că toate sunt inspirate de natură și tind să creeze cumva un peisaj. În 2019 corai, inspirat de natura din adâncurile oceanelor, 2018 ultramarin, tot o culoare cu legături în ocean, 2017 greenary – adică păduri, alge, fitoplancton.

Mai mult decât atât, dacă ne luăm după declarațiile Vicepreședintelui Instututului Pantone, Laurie Pressman, anul 2020 va fi unul dominat de nuanțe de albastru și verde. Cu alte cuvinte, natura, puritatea și deschiderea apei spre nou, alături de verdele care domină uscatul, trebuie să fie pentru noi sursa de inspirație. Este în primul rând o întoarcere la origini, la natură, prin prisma nuanței alese, dar și la clasic. Așa cum spuneam, paletarul Pantone conține peste 1700 de nuanțe, deci sute de variante de albastru. Însă, dintre toate a fost aleasă una clasică. Și mă bucur!

Semnificație

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au asociat culorile cu diferite obiecte, lucruri sau momente din viața lor, iar în funcție de cultură acestea au o simbolistică diferită.

De exemplu, în China Antică simbolistica era una contradictorie. În arta tradițională, personajele cu chipuri albastre erau demonii și strigoii. Astăzi, ochii, panglicile, dungile sau florile albastre sunt considerate urâte și aducătoare de nenorociri. Pe când în Europa floarea albastră este un simbol al spiritualității. Chiar și pe Continentul European, culoarea albastru are simbolistică ușor diferită în funcție de zonă. În Europa Centrală albastrul este considerat culoarea loialității, dar și a lucrurilor învăluite în mister.

Concluzie

Cu ce ne ajută culoarea anului? În primul rând, putem înțelege mai bine tendințele sociale ale anului respectiv, pentru că așa cum spuneam, culoarea nu este aleasă aleatoriu, ci în urma unei analize minuțioase. Practic și cei de la Pantone trag un semnal de alarmă legat de natură și de importanța ei, dar și legat de faptul că trebuie să ne îndreptăm mai mult atenția asupra modului în care ne raportăm la tot ce ne înconjoară. Nicidecum nu trebuie să ne imaginăm că de acum ne îmbrăcăm și ne mobilăm casa doar în albastru clasic. Dar pentru că vorbim de o culoare clasică, este într-adevăr foarte ușor de asortat și integrat în garderoba și decorul casei noastre. Mai mult decât atât, specialiștii au desemnat, alături de albastru clasic și o serie de nuanțe secundare. Acestea sunt complementare albastrului, motiv pentru care pot fi ușor integrate împreună.

Pentru puțină inspirație îți atașez câteva poze cu idei de amenajări interioare inspirate de Classic Blue, culoarea anului 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.