Stilul Mediteranean, un clasic cu farmec

În timp, ţările aflate pe ţărmurile mării Mediterane şi-au dezvoltat un stil propriu, unic, cu trei substiluri deosebite, care ne duce cu gândul la vară veşnică, briză plăcută şi relaxare profundă. Acest stil unic a apărut nu doar datorită tradiţiilor şi cutumelor locale, ci şi sub influenţa condiţiilor geografice şi climaterice. Chiar dacă anotimpurile în Romania sunt uşor diferite, putem integra elemente decorative sau arhitecturale ale acestui stil, pentru sentimentul plăcut de vacanţă şi vară, pe care ni-l inspiră frumoasele ţări mediteraneene.

Exteriorul locuințelor din zonele mediteraneene se remarcă printr-un acoperiș de țiglă roșie, de obiecei olane, precum și prin ziduri din cărămidă sau stucco, adesea vopsit în alb. Alte trăsături comune sunt elementele decorative de piatră, ușile sculptate şi balustrade decorative din fier forjat la balcoane sau scăr, sau grilaje metalice decorative pentru ferestre.

Stilul mediteraneean are trei substiluri nuanţate: spaniol, modern şi italian renascentist. Cel inspirat de Renaşterea italiană se deosebeşte prin coloane şi arcade rotunjite, cel spaniol este influenţat de arhitectura spaniolă colonială prin linii simple, curate şi acoperişuri joase, iar cel modern încorporează elemente din primele două, însă adaptate la trendurile curente.

Atunci când vine vorba de decorarea unei case în stil mediteranean, un design simplu şi simetric este cel mai bun. Mulţi specialişti se bazează pe principiul simetriei pentru a scoate în evidenţă frumusețea stilului şi încearcă să încoporeze elemente decorative şi de mobilare în pereche, ca de exemplu o pereche de fotolii, de scaune sau de tablouri.

Pentru un aspect unitar, designerii aleg aceeaşi nuanţă pentru tocăria interierioară şi exterioară dar şi pentru podele, în general nuanţe închise de maro sau chiar lemnul de nuc. Pentru pereţi, în general, albul este culoarea preferată pentru că este un fond perfect pentru decoraţiuni colorate şi piese de mobilier interesante. Chiar dacă arcadele sunt preferatele acestui stil, în lipsa lor, se pot contrui nişe rotunjite care vor găzdui diverse elemente decorative ceramice, ca vaze sau carafe cu pictură grecească, în nuanţe de albastru sau negru şi maro.

Ca şi paleta de culori, acest stil se remarcă prin nuanţe preluate din cadrul natural prezent în țările din jurul Mării Mediterane. În astfel de amenajări, vei găsi nuanţe de galben, mai deschise, inspirate de nisip şi plajă, sau mai intense, de la coaja citricelor, nuanţe de albastru, de la mare şi cerul de vară, violet sau marouri. Chiar dacă peretii sunt aproape întotdeauna albi, un alb pur, curat, farmecul acestui stil este dat de combinarea culorilor pentru care aduce din atmosfera exterioară în interior.

Pentru că aceste ţări au o tradiţie bogată în realizarea şi decorarea obiectelor din ceramică, mozaicurile şi plăcile ceramice glazurate, în culorii vii, se regăsesc în toate încăperile sub o formă sau alta. Pentru încăperile umede, ca bucătăria sau baia, şi chiar holul de intrare, poţi alege un mozaic colorat sau o placare cu elemente ceramice cu un model în nuanţe de albastru, galben şi alb, toate „furate” de pe plajele Mediteranei. În living sau dormitor, poţi avea obiecte ceramice decorative pe care să le aşezi în nişe sau pe poliţe, ca vazele sau carafele, sau poţi realiza un model decorativ direct pe perete, din farfurii colorate.

Din punct de vedere al mobilării, acest stil se caracterizează prin obiecte de mobilier de dimensiuni mai mari, din lemn în culori închise, şi sunt decorate cu diverse sculpturi sau gravuri, însă nu într-un mod încărcat. Pentru o amosferă aerisită, interioarele nu conţin foarte multe piese de mobilier, ci doar ceea ce este necesar, iar fierul forjat apare şi în interior şi se regăseşte în cadrul structurii canapelelor sau măsuţelor.

Perdelele şi draperiile din locuinţele mediteraneene sunt din materiale naturale, uşoare, în nuanţe blânde de alb sau bej, care vor doar să filtreze lumina naturală. Covoarele şi preşurile sunt, în general, şi ele unele uşoare, de dimensiuni reduse, şi realizate din bumbac, sişal sau iută, în ton cu restul încăperii.

Frumuseţea stilului mediteranean vine tocmai din faptul că toate elementele sunt inspirate şi alese în ton cu cadrul natural. Este un stil nepretenţios, cald, intim şi care nu se demodează odată cu trecerea anilor şi este perfect pentru cei care iubesc lumina, culorile, vara şi îşi doresc ceva clasic.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.