Video – MONTAJUL FOTOVOLTAICELOR – UNDE SĂ FII ATENT

Astăzi la 10 a pornit cu succes înscrierea dosarelor pentru programul #CasaVerde pentru Fotovoltaice. În primele 4 ore a fost epuizat jumătate din bugetul alocat, adică au fost depuse mai mult de 10 mii de aplicații.

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat în această seară că aplicația de introducere a dosarelor nu va funcționa de mâine, 10 septembrie de la ora 16 30 pentru ca vor să analizeze modului de funcționare a înscrierii persoanelor fizice. După verificări aplicația va fi repornită.

Dacă ai depus dosarul, acum probabil aștepți să îl valideze AFM. Dar până când te vei vedea prosumator, cu panouri pe casă, mai trebuie să afli câteva detalii tehnice despre montajul fotovoltaicelor.

L-am rugat pe Adrian Raicu, project manager la Enel, unul dinte cei mai mari specialiști din țară în energii regenerabile, să ne spună tot ce trebuie să știm despre montajul panourilor fotovoltaice.

Una dintre cele mai întâlnite întrebări în Social Media se referea la poziționarea panourilor față de punctele cardinale, dar și la înclinația pe care aceastea trebuie să o aiba. În afară de sfatul lui Adrian, pe care îl găsiți în video, las aici o aplicație online a Comisiei Europene, în care poți calcula câtă energie poți produce în funcție de locul în care amplasezi panourile.  Un pas important, susține Adrian, a fost acela când autoritățile au exclus Autorizația de Construire pentru amplasarea panourilor pe casă. Acest lucru a ușurat foarte mult procesul.

Calitatea pieselor și a montajului fotovoltaicelor este foarte important. De aceea, îți recomand să îl asculți cu atenție pe Adrian.

5 Comentarii

Marian 11/09/2019 la 07:31 Reply

Foarte bun!

Gheorghe 11/09/2019 la 12:41 Reply

Referitor la video, as avea 2 intrebari ( nelamurire, idee):
1. Spre Bucuresti e mai plat, dar ati pomenit de Transilvania, deci aici si in alte parti mai muntoase acoperisurile caselor sunt mai degraba 45-60 de grade, nu 30, atunci nu sunt ideale? Printr-un site extern, de calculator pentru durata de ore insorite am gasit 40-50 de grade ideale pentru Targu Mures.
2. Ce ar fii montarea panourilor fotovoltaice direct pe casa ( acopersi), deci fara tabla, tigla, asa cum este facuta acoperisul cu izolatie si scanduri, direct strucutra de montare pe ei? Nu vorbesc de tigle solare gen Tesla Solar Roof, numai panouri.

Janos 12/09/2019 la 22:49 Reply

Foarte utile informatiile!
Am si eu cateva intrebari:
Cum se face impamantarea sistemului fotovoltaic separat in cazul in care sistemul este montat pe acoperis, iar casa are o impamantare in jurul ei? Sau daca nu este in jurul casei, dar nu exista fizic distanta de siguranta intre doua sisteme de impamantare (minim 10 m) ce se poate face? In cazul in care trebuie legata la aceeasi impamantare trebuie folosite piese speciale de legatura (unidirectionale)?

Călin 15/09/2019 la 11:15 Reply

Salut,

Te rog raspunde-mi!!!!

Am găsit pe romstal un kit de 3 kwh la 15.000 lei si unul de 5 kwh la 21.000 lei.

Se poate monta o putere mai mare sau afm-ul oferă banii ăștia doar pt o putere de 3kwh ?

Ms!!!

Daraban Fanica 08/10/2019 la 17:20 Reply

Intimplator, m-am asezat in cautari aiurea si iata-ma-s neplecat de vreo 5 ore. Chestia e ca numele imi spune ceva. George Buhnici e cel cu tv-ul, adica cu televizorul si anchetele incitante? Cred ca da, luind in seama dezinvoltura ,,alunecarii verbale” pe subiect. Imi place si … indiferent de preocuparile trecute si actuale, felicitari!
In ce ma priveste, m-am bucurat de aiureala din prima zi a inscrierilor in programul stiut (chestie romaneasca) , gindind ca asa am sansa sa ma inscriu si eu.
Stau la curte, am curte si gradina mari, am si acoperis cu expunere solara de vreo 50 de m. patrati. Chestia care ma preocupa tine de indecizie: unde anume sa amplasez fotovoltaicul? Si daca o fac doar pentru a-mi usura cheltuielile sau si pentru a cistiga ceva. Adica a produce si pentru sistem? Un fel de mica-mare afacere.
Daca s-a inteles iscodirea mea, dati-mi un semnal. Chiar vreau sa reusesc. Poate cu panouri mai mari de 300.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.